Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά» 71 τόμος του 2022

Γράφει η Αννα Κελεσίδου

Στη βιβλιοθήκη μου, που χρόνια χαίρομαι να φροντίζω όπως ο καλός γλύπτης τα γλυπτά του σε περιστύλιο, ένα ράφι κρατά τεύχη της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς σαν Καρυάτιδες, με πολλά να φιλοξενούν γραπτά μου χάρις στη μεσολάβηση του καλού φίλου λογοτέχνη Θεοδόση Δασκαλόπουλου. 
          Σήμερα θα «μαστορέψω» ένα ακόμη ράφι για ν 'αρχίσω να τοποθετώ τα τεύχη που εκδόθηκαν εδώ και δυο χρόνια με την φροντίδα -μόχθο του ακαταπόνητου πολυτάλαντου δημιουργού Αντώνη Θαλασσέλη.
         Η έκπληξη από την επαφή μου με τον 71 τόμο διπλή: διάρκεια της ποιότητας και του πλούτου των περιεχομένων. Στην πανδημία των σημερινών δεινών που απειλεί τον ανθρώπινο «βίο» -με την αρχαιοελληνική σημασία του ήθους -μπορώ ακόμη να επαναλάβω τον λόγο του Άγγελου Τερζάκη: «όταν απελπίζεσαι για τους ανθρώπους, πάντα βρίσκεται κάποιος που σε κάνει ν 'αλλάξεις γνώμη».
                Εγώ βέβαια δεν έπαψα να ελπίζω στο «ανέλπιστον» και το «απορον» της ποιότητας, γι’ αυτό και αισθάνομαι αδήριτη ανάγκη να αναφερθώ στον πρόσφατο τόμο της Φ.Π.: το εύρος των λογοτεχνικών δημοσιευμάτων, η στήλη των αφιερωμάτων, η στήλη-καντήλι ανάμνησης «απεόντων» λειτουργών του λόγου, οι σελίδες των εικαστικών, όλα μια ζωφόρος ελπιδοφόρου μηνύματος: κρατείστε την «ευκαιρία» ανάτασης της ψυχής με την εύροια του ποιοτικού λόγου και τη μέθεξη των εικόνων που δωρίζει ο 71ος τόμος της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς.

Η Άννα Κελεσίδου γεννήθηκε στη Δράμα από γονείς πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Πήρε απολυτήριο γυμνασίου το 1953 στην Αθήνα με βαθμό άριστα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γαλλική φιλολογία και γλώσσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ρωσική γλώσσα στο Κέντρο Σπουδών Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Grenoble. Διευθύντρια ΚΕΕΦ Ακαδημίας Αθηνών, καθηγήτρια φιλοσοφίας, καθηγήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Σπάρτης, Ναυπλίου. Είναι Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Φιλοσοφίας του Δικαίου (και Μέλος της Επιστ. Επιτροπής του Περιοδικού του), της Ελληνικής Εταιρείας Κάντ και Γραμματεύς της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης του Ελληνικού Φιλοσοφικού Λόγου, μέλος πολλών διεθνών εταιρειών και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών εις την οποία διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Έχει ασχοληθεί και δημοσιεύσει πάμπολλες φιλοσοφικές εργασίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Μόσχας.